Błyskawiczna zapiekanka z kaszy jaglanej i dostępnych o tej porze roku Przepysznych jabłek.

Proponowaliśmy w ostatnim wpisie pyszne śniadanko, energetyczne i pożywne. Ponieważ pogoda w dalszym ciągu przepiękna a grzybów coraz więcej, proponujemy zamiast grzybowej po powrocie z grzybobrania, błyskawiczna zapiekanka z kaszy jaglanej i dostępnych o tej porze roku, a w szczególności w tym roku, jabłek.


1 szklanka kaszy jaglanej
wrzątek do sparzenia kaszy
odrobina masła potrzebna do posmarowania naczynia żaroodpornego
2 szklanki wody
2 łyżki miodu
1 duże jabłko
pół szklanki słodkiej śmietany kremówki
cynamon kora
cukier trzcinowy
szczypta soli (najlepiej morskiej)
1 łyżka wiórków kokosowych

Kaszę jaglaną (proso łuskane) przepłukać wrzątkiem aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie zalać dwiema szklankami wody, dodać sól oraz odrobinę (łyżeczkę) masła. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Do tak ugotowanej kaszy dodać miód oraz zetrzeć korę cynamonu (lub dodać łyżeczkę startego cynamonu). Całość wymieszać. Naczynie w którym zapieczemy potrawę wysmarować masłem, nałożyć ugotowaną kaszę. Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietany. Jabłko umyć i pokroić w plasterki. Następnie jabłka ułożyć na kaszy, posypać cukrem i cynamonem, zalać resztą śmietany i posypać kokosem. Całość wstawić do piekarnika. Zapiekać  w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.


Komentarze

Popularne posty