sobota, 13 października 2012

Pikantna ciecierzyca z ryżem

Dzisiaj chciałem zaproponować wam danie z Ciecierzycy zwanej również Cieciorką lub po prostu groch włoski. Fajne danie lekko strawne i odrobinę pikantne :)



  Pikantna ciecierzyca z ryżem  szybka w przygotowaniu całość zajmie około 40 minut  w tym przygotowanie 30 min i gotowanie 10 minut.

Składniki:
1 średniej wielkości posiekana cebula.
2 ząbki czosnku (rozgniecione)
2 łyżki oliwy z oliwek lub polecany przeze mnie olej Golden Drop.
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
400 g Cieciorki (uprzednio namoczonej)
1/2 szklanki wody
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego kuminu (kmin rzymski)
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Wrzuć na gorącą oliwę czosnek i cebulę na średniej wielkości ogniu podsmażaj nieprzerwanie mieszając aż do momentu aż cebula i czosnek nabiorą złotego koloru. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut do momentu aż ryż i ciecierzyca ugotują się i zmiękną ale uwaga by się nie rozgotowały. Przyozdobić świeżo posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO!!!


Pikantna Ciecierzyca z brązowym ryżem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz