środa, 21 marca 2012

Świece do woskowania uszu, świece Indian HOPI

Polecam świetny artykuł na temat woskowych świec Indian HOPI, przeznaczonych do woskowania uszu.

wtorek, 13 marca 2012

Jaja przepiórki - zalety Spożywania!

Jaja przepiórki są wyśmienitym zamiennikiem jaj kurzych, to za dużo powiedziane w tym sensie że jaja przepiórcze są o niebo pyszniejsze i do tego zdrowsze od jaj kurzych. Jest to pewnego rodzaju ewenement ponieważ zazwyczaj rzeczy smaczne mniej korzystnie wpływają na nasze zdrowie, wiadomo są pewnego rodzaju wyjątki i przyzwyczajenia smakowe i pośród nich znajdują się jaja przepiórki. Ale aby nie być gołosłownym spróbuję przytoczyć kilka faktów odnośnie jaj przepiórki. Nie da się jeszcze poprzez medium jakim jest internet dać i posmakować owego przysmaku, jednakże spróbuję przekonać tutaj o wyższości jaj przepiórczych nad kurzymi.
Po pierwsze smak jaj przepiórczych jest bardziej intensywny od jaj kurzych. Jednym zdaniem na temat smaku: To jest po prostu pyszne. Jeszcze ważniejszą właściwością jak przepiórczych jest ich skład, a mianowicie są one dużo bogatsze w minerały i związki odżywcze od jaj kurzych. Posiadają więcej aminokwasów i mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku, a także witamin z grupy B ). Jajko przepiórki zawiera także fosfor, którego jest mniej w  jajach kurzych.
Jest także składnik, którego jaja przepiórcze mają mniej niż jaja kurze i wydawać by się mogło, że to minus dla tego produktu. Nic bardziej mylnego jaja przepiórcze mają mniej tłuszczy od jaj kurzych co korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.  Spożywanie jaj przepiórczych w tym względzie jest całkowicie bezpieczne.
Znaleźliśmy więc jeden minus wpływający, jednak bardzo pozytywnie na opinie o jajach przepiórczych. Przejdźmy w takim razie  do zalet. Kolejnym pozytywnym argumentem na rzecz jaj nakrapianych jest to iż białko jaj przepiórczych nie uczula, w takim stopniu jak jaja kurze. Napisałem nie uczula w takim stopniu, z tego względu iż w ostatnich latach różnorodność alergii jest niepokojąco imponująca i pewnie znajdzie się jeden na milion, kto ma takową alergię.
Następnym pozytywem jaj przepiórczych jest ich działanie afrodyzyjne. Spożywane systematycznie jaja przepiórcze pomogą zażegnać nudę w łóżkowych sprawach, a może nawet przeniosą te sprawy do kuchni lub łazienki.
Ponieważ jaja przepiórcze to swego rodzaju afrodyzjaki, muszą one mieć również działanie poprawiające samopoczucie i antydepresyjne. Spożywanie tych malutkich jajeczek najzwyczajniej poprawia humor.
Jaj przepiórcze pomimo małego rozmiaru mają wielkie żółtko, które charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Proste danie które przygotować może największy kulinarny leniuch nabiera wykwintnego smaku i elegancji. Mowa tutaj oczywiście o jajecznicy.
Jaja przepiórcze szeroko używane są również w kosmetyce, żółtko jest wyśmienitą odżywką do włosów. Po zastosowaniu włosy lśnią i stają się jedwabiście miękkie.
Jednoznacznie można powiedzieć że jaja przepiórcze nie powinny być porównywane do jaj kurzych, to jakby porównać fiata 126p do Porche w rezultacie to samochód i to samochód, różnica jednak tkwi w klasie.

Ja osobiście polecam także makaron z jaj przepiórczych dodatkowo z mąką pszenicy durum, zwaną semoliną charakteryzującą się lepszym smakiem i większą zawartością białka roślinnego od zwykłej pszenicy.

poniedziałek, 12 marca 2012

Soki Brzozowe - właściwści


Sok z brzozy bogaty w wiele składników mineralnych oraz pierwiastków ma niebagatelny wpływ na nasz organizm. Klasyfikowany jest jako produkt spożywczy należący do grupy zdrowa żywność. W skład soku z brzozy wchodzą miedź, kwas jabłkowy, potas, magnez, witamina B, związki żywiczne, fosfor, garbniki, wapń i kwas cytrynowy.
Picie soku z brzozy wzmacnia organizm wpływa korzystnie na leczenie wielu chorób między innymi łuszczycy, trądziku, biegunki, choroby wątroby, chorób skóry. Sok z brzozy przede wszystkim ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, wykazuje właściwości czyszczenia nerek i przewodów moczowych z kamieni. W sprzedaży dostępne są soki czyste jak również z dodatkami smakowymi, które dodatkowo wzbogacają działanie soku z brzozy o właściwości pro zdrowotne dodatków.
Sok z brzozy z aronią – dodatkowo wspomaga układ krążenia, walczy z miażdżycą, chorobami serca i żylakami. Chroni zdecydowanie organizm przed chorobami nowotworowymi, pomaga w dietach poprawiając przemianę materii a także skutecznie walczy z tłuszczami. Opóźnia procesy starzenia się. Uodparnia skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych UV.
Sok z brzozy z miętą - dzięki dodatkom z mięty sok z brzozy uzyskuje świeży, orzeźwiający smak ale także nowe właściwości prozdrowotne w postaci wspomagania wątroby i żołądka. Mięta pobudza wątrobę i żołądek do pracy. Dodatkowo poprawia pracę jelit poprzez rozluźnienie mięśni gładkich i przywraca ich odpowiednie czynności, a także wspiera florę bakteryjną usuwając niekorzystne bakterie z przewodów żółciowych oraz z układu trawiennego.  
Sok z brzozy z maliną – jedna z najpyszniejszych mieszanek soku brzozowego. Malina ma działanie przeciwzapalne, antyrakowe, oraz przeciwwirusowe. Ma olbrzymie działanie w zwalczaniu otyłości. 

środa, 7 marca 2012

słodycze słodzone miodem


W dzisiejszych czasach bardzo ważną rolę odgrywa zdrowa żywność, przecież każdy z nas chce być zdrowy, a dzięki dostępności produktów jest to coraz łatwiejsze. Jednakże nie powinniśmy żywić się tylko i wyłącznie owocami i warzywami, bo w zdrowej żywności nie chodzi przecież tylko o to, żeby wyrzekać się różnorodności posiłków. Często zdarzają się takie chwile, że człowiek jest smutny lub chce w jakiś sposób uczcić swój sukces albo po prostu ma ochotę zjeść coś słodkiego, wtedy najczęściej sięga po nafaszerowane chemią produkty, a przecież jeśli jesteśmy mądrze myślącymi ludźmi to chcemy dbać o nasz organizm i szukamy na to sposobów. Bardzo dobrym zamiennikiem cukru są produkty pszczele, takie jak miód np. miód spadziowy, który posiada szereg dobroczynnych właściwości. Można go dodać do herbaty, którą codziennie pijemy, ale także coraz częściej można kupić cukierki słodzone miodem, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Często ludzie chcieliby się zdrowo odżywiać, ale zwyczajnie nie wiedzą jak mają to robić, a przecież w dużych miastach jest coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością. Jeżeli ktoś mieszka w małym mieście bądź na wsi, a tam w okolicy nie ma takich sklepów najlepszym rozwiązaniem jest sklep internetowy w którym bez problemu zakupimy produkty spożywcze m.in. produkty pszczele, ale także naturalne kosmetyki. Zawsze warto też korzystać z różnych portali wiedzy, aby dowiedzieć się jak wpływa na nasze życie zdrowa, ekologiczna żywność oraz takowe kosmetyki. 

poniedziałek, 5 marca 2012

Zdrowa żywność

Zazwyczaj kiedy robimy zakupy to kierujemy się wyglądem np. owoców, tymczasem najzdrowsza żywność, to taka, która nie musi wcale kusić wyglądem.

Te wszystkie ładne owoce i warzywa są często modyfikowane genetycznie, aby wyglądać tak, żebyśmy natychmiast wyciągnęli po nie rękę, natomiast te trochę brzydsze są zdrowe, zazwyczaj hodowane bez nawozów, a jeśli już to przy pomocy tych ekologicznych, owoce nie są pryskane, są zdrowsze i dostarczają organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.
Więc wybierając jedzenie nie koniecznie kierujmy się tylko ich ładnych wyglądem, pamiętajmy, że brzydsze i czasami trochę mniejsze owoce i warzywa są zdrowsze, nie zatruwają naszego organizmu. 

Rozmawiając o zdrowym odżywianiu należy pamiętać także, iż należy zjadać pięć małych posiłków dziennie, nie przeciążać żołądka, nie jeść w pośpiechu i w stresie, przeżuwać powoli delektując się smakiem. I należy pić dużo wody, nie napoi gazowanych, soki najlepiej tylko tłoczone, unikać czarnej herbaty i kawy. 

Jeżeli będziemy się zdrowo odżywiać to będziemy się także zdrowo czuć i nie będą nam wtedy potrzebne żadne suplementy diety, nasza cera i włosy będą wyglądać świeżo a na ustkach często będzie gościć uśmiech