Jagody Goji - Najsilniejszy Antyoxydant na kuli ziemskiej
Jagody goji. Od jakiegoś czasu w internecie pojawia się
wiele informacji na temat tych jagód. Od sceptyków po zwolenników można
dowiedzieć się o ich cudownych właściwościach jak i o ich obojętnym działaniu
na organizm człowieka. Z doświadczenia jednak przedstawię własną historię
związaną z jagodami goji.
To że mają dużo błonnika w sobie to o tym można się bardzo łatwo przekonać,
bo zjadamy w jeden dzień garść jagód i na drugi dzień biegniemy z łatwością do
łazienki.
Natomiast ciekawym spostrzeżeniem było to, iż mój znajomy, od 30 lat
choruje na cukrzycę. Wiadomo że choroba cukrzycowa wyniszcza organizm a w
szczególności wzrok. Podarowałem mu jagody goji ponieważ wspomniał coś o tym że
wieczorami jak zasiada przed telewizorem to w kryształowej miseczce ma przegląd
bakaliowy i zamiast innych przekąsek zajada owe bakalie. Po owym podarunku
minęło kilka miesięcy. Prawdopodobnie kilka miesięcy czekał też na skierowanie
do okulisty które dostał od swojego Diabetologa. Na badaniu okulistycznym
wielkie zaskoczenie. Znaczna bo aż kilkudziesięcioprocentowa poprawa stanu oczu
i wzroku. Lekarz zapytał czy zażywa jakieś inne leki, czy zakrapia oczy jakimiś
kroplami - odpowiedział że nie. Sam zdziwiony wrócił do domu i był tym tak
zaskoczony że chyba rozpowiedział o tym wszystkim wokoło. Ale w dalszym ciągu
nie wiedział skąd ta poprawa. Kiedy znowu się spotkaliśmy powiedział mi o
swojej przygodzie u okulisty. Zastanowiło mnie to również, ale wpadliśmy na
pomysł że od jakiegoś czasu systematycznie zjada goji, które mu podarowałem.
Nie jest to co prawda udowodnione medycznie, ale ja uważam że to jagody goji
spowodowały taką poprawę stanu zdrowia.
Jagody Goji ich pochodzenie i historia sięga odwiecznych czasów Azji
(Mongolia i Chiny). Uprawiane i używane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jak i
lecznictwie w tybetańskim uzyskały miano jagód życia, witalnych jagód, owoców
wiecznej młodości. Jedno z Tybetańskich przysłowie mówi „Zjedzenie jagód goji o
poranku sprawi że będziesz szczęśliwy na resztę dnia” Na świecie istnieje około
40 gatunków tych owoców.
Testy przeprowadzone na jagodach goji pod względem zawartości
antyoksydantów wykazały iż są to jedyne owoce na kuli ziemskiej z tak dużym
stężeniem antyutleniaczy. Test ORAC (oxygen radical absorbance capacity scale ), który określa zawartość antyoksydantów w
owocach suszonych wykazał jednoznacznie że goji górują nad pozostałymi owocami.
Test ORAC polega na pomiarze zdolności danego antyoxydantu na pochłonięcie
cząstek tlenu. Zazwyczaj badanie wykonywane jest na 100g produktu i określone w
jednostkach ORAC.
Owoc
|
ORAC
jednostki
|
Owoce goji
|
Powyżej 25,100
|
Suszona
śliwka
|
5,700
|
Rodzynki
|
2,830
|
Szpinak
|
1,260
|
Brukselka
|
980
|
Brokuły
|
890
|
Pomarańcze
|
750
|
Wiśnie
|
670
|
Jagody Goji to:
·
Najsilniejszy antyoksydant na kuli ziemskiej zawierający więcej beta
karotenu niż marchew, witaminę A oraz zeaxantynę (ochrona wzroku)
·
Kompleksowy zestaw witamin B, naturalny B-complex – (potrzebne by
produkować energię z pożywienia)
·
Witamina C – Owoce Goji zawierają jej 500 razy więcej w 28 gramach od
pomarańczy.
·
Witamina E – Bardzo rzadko spotykana w owocach, zazwyczaj występuje w
nasionach, lub orzechach
·
Niesamowite źródło selenu i germanu (pierwiastków leczenia i przeciwdziałania
chorobom nowotworowym.
·
21 mikroelementów w tym german który praktycznie nie jest spotykany w pożywieniu.
·
Kwas Linoleinowy – Pomocny w dietach odchudzających obniżający poziom
tłuszczu w organizmie.
Polisacharydy –
opóźniające procesy starzenia się
·
18 aminokwasów również 8 tych niezbędnych do życia, których organizm człowieka
nie może sam wytworzyć
·
Więcej białka niż mąka razowa - 18 razy więcej.
·
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6
·
Zawierają cyperon wzmacniający serce i układ krwionośny.
·
Solavetivon – wykazujący silne działanie antygrzybiczne, przeciwzapalne,
przeciw wirusowe.
Komentarze
Prześlij komentarz