Jabłko i błonnik witalny jabłkowy.
Od jakiegoś czasu zachwycamy się
skutecznością różnego rodzaju błonników (baka płesznik, łupina babki jajowatej,
mieszanka tych dwóch jako błonnik witalny) a przecież pod naszymi nogami w
naszych ogrodach leży jeden z najcenniejszych błonników, a mianowicie błonnik
jabłkowy.
Jabłko nazywane królem owoców z
wielu względów, począwszy od właściwości i składników poprzez możliwości jakie
daje jego wykorzystywanie: owoce jabłka stosowane w kuchni, w domu, ogrodzie,
przemyśle spożywczym od produkcji pektyn poprzez cukry, witaminy, octy, błonniki,
alkohole (wina, nalewki).
Drzewo Jabłoni to doskonała ozdoba ogrodu jak również materiał na dekoracje forniry, drewno jabłoni wykorzystywane jest jako paliwo w tradycyjnym wędzeniu wędlin. Jabłka i kwasy octowe jak również octy jabłkowe wykorzystywane są w produkcji kosmetyków i środków czystości.
Drzewo Jabłoni to doskonała ozdoba ogrodu jak również materiał na dekoracje forniry, drewno jabłoni wykorzystywane jest jako paliwo w tradycyjnym wędzeniu wędlin. Jabłka i kwasy octowe jak również octy jabłkowe wykorzystywane są w produkcji kosmetyków i środków czystości.
Jabłka zawierają ponad 20 cennych
składników i minerałów a także witamin przede wszystkim witaminy A, B1, B2, C i
E. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i przemianę materii
organizmu
W tym momencie przypomniało mi się angielskie powiedzenie
„An apple a day keeps the doctor away” ( jedno jabłko dziennie trzyma cię od
doktora z daleka).
Dzięki
jakim substancjom jabłka są takie zdrowe?
Pektyna
jabłkowa – to błonnik
żelujący rozpuszczalny w wodzie, w układzie pokarmowym tworzy rodzaj galaretki
przyjaznej dla jelit i całego układu trawiennego. Dodatkowym działaniem, oprócz
właściwości fizycznych (żelowania), jest oczyszczanie organizmu z metali
ciężkich poprzez wiązanie się z nimi a następnie wydalanie z organizmu. Pektyna
jabłkowa reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, obniża poziom złej frakcji
cholesterolu, wypełnia żołądek i łagodzi uczucie głodu. Spowalnia wchłanianie się
cukrów.
Przeciwutleniacze
(antyoksydanty) – działanie przeciwnowotworowe oraz
spowalniające się starzenie komórek chroniące przed chorobami nowotworowymi,
chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Potas –
pierwiastek wpływający poprawnie na pracę mięśnia sercowego oraz wzmacniający
odporność organizmu.
Krzem –
pierwiastek młodości ( piękne paznokcie, skóra i włosy)
Błonnik witalny Jabłkowy mikronizowany: - produkt otrzymywany z
wyselekcjonowanych części skórek jabłka, który następnie zostaje poddany
mikronizacji, czyli poddany procesowi zwiększenia powierzchni czynnej
cząsteczek (skórki jabłka) dzięki czemu jeszcze lepiej spulchnia się żeluje i
wypełnia układ pokarmowy (żołądek i jelita) co powoduje redukcję uczucia głodu.
Błonnik
jabłkowy to kwintesencja owocu jabłka, ponieważ to w skórce
jabłka znajduje się najwięcej jego cennych składników. Błonnik jabłkowy posiada przyjemny jabłkowy
zapach i smak. Smak błonnika to smak suszonych jabłek, lekko kwaskowy bez
dodatkowych innych smaków i zapachów.
Błonnik jabłkowy można
stosować jako dodatek do deserów, jogurtów jak również można przygotowywać z
niego napój błonnikowy. Czyli 1 łyżkę stołową błonnika zalać szklanką wody,
dobrze zamieszać i wypić na 30 minut przed posiłkiem dwa razy dziennie
Błonnik jabłkowy fajna sprawa - Ale ja jak na razie dalej spożywam ziarenka błonnika witalnego. Nawet ostatnio sobie chlebek z nim upiekłam. Pyszne i zdrowe w jednym.
OdpowiedzUsuń