GUANABANA - GRAVIOLA - Antyrakowy Owoc z dżungli 

Graviola jest gatunkiem małego drzewa, które dorasta maksymalnie do 7-10 m. Po pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Antyli. Nazywana jest również Flaszowcem Miękkociernistym lub Guanabana. Jest to rośliną wiecznie zielona, z dużymi naprzemianległymi liśćmi o nieprzyjemny zapachu. Owoc Gravioli jest jednym z największych wśród owoców egzotycznych. Posiada nerkowaty kształt i osiąga długość nawet 35cm. Waga niektórych owoców pokrytych zieloną skórką i kolcami może sięgać nawet 6kg. Zazwyczaj jednak nie przekracza ona 1,5 kg. Biały lub lekko kremowy miąższ posiada bardzo oryginalny słodko-kwaśny smak, który przypomina krem poziomkowo-ananasowy.



            Owoce zebrane z drzewa Graviola można spożywać na surowo, jednakże w takiej postaci próżno ich szukać w Polsce. Świetnie również smakują po ususzeniu, ale i takich raczej nigdzie nie kupimy. Służą ona głównie do sporządzania smacznego, orzeźwiającego napoju. Może je także wykorzystać jako dodatek do lodów, sałatek owocowych, deserów oraz przetworów. W kuchni Azjatyckiej owoc Guanabany serwowany jest z jogurtem. Flaszowiec Miękkociernisty w każdym przypadku nadaje potrawą bardzo wyjątkową, niezwykle egzotyczną nutę. Warto jednak podkreślić, że owoce mają nie tylko walory smakowe, ale również mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm.

            Składniki zawarte w owocach Graviola wykazują działanie antynowotworowe, anty-mutageniczne, przeciw-pasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne. Sok z owoców Graviola jest wykorzystywany w terapii stanów lękowych oraz depresji, dlatego też powinny go profilaktycznie spożywać osoby, które codziennie są narażone na dużą dawkę stresu. Stosuje się go również przy cukrzycy, reumatyzmie i astmie.  

            Od lat czterdziestych minionego wieku zaczęto prowadzić analizy składu chemicznego owoców Gravioli. Badania przeprowadzone w 1976r. przez National Cancer Institute wykazały, że roślina ta zawiera acetogeniny annonaceowe, które przy bardzo niskich dawkach mają pozytywny wpływ na hamowanie wzrostu komórek nowotworowych m.in. w przypadku nowotworów piersi, prostaty, trzustki, płuc czy chłoniaka. Związki zawarte w owocach Gravioli oddziałują na 12 typów raka. W 2001 roku, amerykański Health Sciences Institute ogłosił rezultaty swoich badań nad właściwościami leczniczymi owoców Flaszowca. Ogromną sensacją było oświadczenie HSI, z którego wynikało, że alkaloidy Gravioli anihilują nowotwory pozostawiając w stanie nienaruszonym zdrowe komórki. Ich działanie jest więc zupełnie inne niż preparatów stosowanych w chemioterapii, które doprowadzają do dewastacji także zdrowych tkanek. Badania realizowane na Uniwersytecie Pardue w Kalifornii udowodniły natomiast, że acetogeniny mogą zatrzymać rozwój komórek odpowiedzialnych za rozwój nowotworu oraz komórek nowotworowych, które są odporne na adriamycynę.

            Miąższ z Guanabany polecany jest również w celach profilaktycznych. Nie należy jednak przekraczać dawki 50ml dziennie. Samo przygotowanie napoju jest bardzo prostą czynnością. Szklanka w 1/3 części powinna być wypełniona syropem, a w 2/3 wodą mineralną. Wystarczy tylko wymieszać i od razu można delektować się smakiem. Tego typu produkt jest niskokaloryczny i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów, dlatego też należy go spożyć w ciągu maksymalnie 2 tygodni od pierwszego otwarcia. W żadnym wypadku nie należy stawiać butelki z miąższem w nasłonecznionych miejscach.




 Guanabana graviola Swojska Piwniczka



Komentarze

Popularne posty