wtorek, 28 lutego 2012

Miód spadziowy - Król miodów

Miód spadziowy - nazywany królem miodów lub "Papieski miód". - nazwy te zawdzięcza dzięki swoim właściwościom odżywczym i prozdrowotnym. Pierwsza nazwa stawia go w czołówce wszystkich miodów ze względu na największą zawartość mikro elementów, witamin, pierwiastków, olejków eterycznych.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej nosi również potoczną nazwę Miodu Papieskiego ponieważ Górale z Polskich Tatr właśnie ten miód każdego roku zawozili Ojcu Świętemu.  Miód spadziowy ze spadzi iglastej jest delikatny w smaku, posiada lekko żywiczny smak i kolor od ciemnego brązu aż do czarnego, czasami z zielonkawym odcieniem i tu kolejna jego nazwa "Miód zielony".
Miód spadziowy posiada ogromne właściwości prozdrowotne (lecznicze). W tym miejscu można się pokusić o nazwanie go naturalnym antybiotykiem. Stosowany głównie w leczeniu i przede wszystkim zapobieganiu:
  • infekcjom dróg oddechowych
  • zapaleniom jak i infekcjom przewodu pokarmowego i jelit
  • chorobom serca, naczyń i nerwicom
Miód spadziowy zapobiega również:
  • biegunkom, regulując pracę jelit.
  • wspomaga nawet leczenie zapalenia płuc.

Należy pamiętać że miód nie jest lekarstwem, jest to produkt spożywczy który bogaty jest w dobroczynne składnik biologiczne, wspomagające leczenie i odporność organizmu.

Najlepsze efekty stosowania miodu spadziowego i produktów pszczelich daje spożywanie go profilaktycznie. Każdego dnia przygotuj sobie pół szklanki ciepłej wody  (do 40st. C) rozpuść w niej łyżkę stołową miodu dodaj łyżkę stołową pyłku kwiatowego pozostaw na kilka godzin (najlepiej do rana) w tym czasie miód i pyłek kwiatowy uwolni swoje najcenniejsze składniki i olejki eteryczne. Rano na pół godziny przed posiłkiem wypij eliksir. Stosowanie produktów pszczelich regularnie daje olbrzymie efekty w utrzymaniu wysokiej odporności na wszelkiego rodzaju przeziębienia i problemy z infekcjami.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej.
Pyłek Kwiatowy obnóża.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz