sobota, 6 października 2012

Amarantusowa Polenta z Leśnymi Grzybami. (Amarantus, Grzyby)

Dzisiaj z serii ciekawych pomysłów na dania ze zbóż proponuję danie łatwe w przygotowaniu robiące całkiem niezłe wrażenie wizualne ale przede wszystkim smakowe.

Polenta Amarantusowa z Leśnymi Grzybami.

Składniki:
1/2 szklanki suszonych leśnych grzybów (mogą być również świeżo zbierane wówczas szklanka)
1 łyżka niesolonego masła lub oliwy z oliwek (polecam również olej Golden Drop)
1/4 szklanki siekanej cebulki szalotki
1 szklanka ziaren amarantusa
1/4 łyżeczki soli morskiej
Świeżo zmielony pieprz czarny do smaku,
1 łyżeczka tymianku + tymianek do udekorowania dania.

Zagotować wodę do wrzenia około 1 i 3/4 szklanki do gotującej się wody dodać grzyby, przykryć naczynie i gotować około 10 minut. Aż grzyby zmiękną.
następnie roztopić masło (oliwę lub olej Golden Drop ) dodać posiekaną cebulkę i podsmażać około minuty, następnie  dodać amarantus i grzyby wraz z wywarem.  Dobrze mieszając nie doprowadzić do przypalenia. Następnie dodać sól, pieprz i tymianek gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Gotować do momentu aż amarantus będzie gotowy. Ugotowany amarantus powinien być lekko chrupiący ale nie twardy ani też krupiasty. Cała potrawa powinna mieć konsystencję lekko wodnistą ale nie zbyt gęstą. Tak przygotowane danie podawać w małych miseczkach udekorować tymiankiem.

Smacznego.
Polenta z Amarantusa i leśnych grzybów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz