środa, 3 października 2012

Pomidory nadziewane Quinoa (komosa ryżowa)

Dzisiaj zaproponuję wam przepyszne danie, którym możecie zaskoczyć swoich znajomych na wieczornym spotkaniu.
Quinoa polska nazwa komosa ryżowa, znana i spożywana już w czasach Azteków, te informacje możecie znaleźć na wielu portalach dlatego nie będę się o nich tutaj rozpisywał. Dodam tylko że nasiona quinoa nie zawierają glutenu i są bardzo smaczne.

a tak wygląda roślinka rodząca te pyszności.

Pomidory Nadziewane nasionami Quinoa.

Składniki:
1 szklanka wypłukanych i osuszonych nasion quinoa.
2 szklanki bulionu wegetariańskiego lub rosołu z kurczaka.
6 średnich pomidorów (wydrążonych z odciętymi górami)
2/3 szklanki serka ziołowo-czosnkowego PHILADELPHIA
1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki

Do średniej wielkości garnka włożyć razem nasiona quinoa, bulion i cebulę. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy zagotujemy wywar zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut do czasu aż nasiona quinoa naciągną wywar.  W czasie kiedy quinoa się gotuje, należy odciąć góry pomidorów i ostrożnie wydrążyć z nich środki. Wydrążone pomidory należy delikatnie posolić i popieprzyć. Następnie ustawiamy wydrążone pomidory do góry nogami na ręczniku kuchennym tak aby sok z pomidorów mógł swobodnie wypłynąć i wsiąknąć do ręcznika.  Kiedy nasiona quinoa są już ugotowane a woda odparowała z wywaru należy pomieszać quinoa z świeżo posiekaną natką pietruszki i serkiem Philadephia. Następnie tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone pomidory i przykryć uprzednio odciętymi  górami. Ułożyć pomidory na blasze i zapiekać w 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Następnie przyozdobić pietruszką i podawać na gorąco.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz