poniedziałek, 22 października 2012

Zupa Dyniowa - Halloweenowa:)


Zupa Dyniowa z okazji nadchodzącego święta Halloween ... 

Składniki:
1 kg dyni (obranej ze skórki i pokrojonej w kostki)
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kosteczkę
1 duża cebula pokrojona w ćwiartki
300 ml świeżego soku z pomarańczy
700 ml buliony z kurczaka lub wegetariańskiego
1 łyżka curry
50 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
200 ml śmietany
natka pietruszki do udekorowania, odrobina oleju Golden Drop lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju Golden Drop wrzucamy cebulę, którą podsmażamy i dodajemy kawałki dyni i ziemniaki, całość smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie całość przenosimy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy sok z pomarańczy, bulion i curry. Kawałki dyni oraz cebula nie powinny być całkowicie zakryte przez płyn stworzony z bulionu i soku pomarańczowego. Całość przykrywamy i zagotowujemy, do momentu aż dynia i cebula zmiękną. Całość po ugotowaniu rozdrabniamy blenderem, dodajemy śmietany i czerwonego wina. Doprawiamy solą. Jeśli zupa jest za gęsta śmiało można ją rozrzedzić sokiem z pomarańczy. Zupę dyniową serwujemy ciepłą nie gorącą. Najlepiej smakuje z chlebem, grzankami bądz groszkiem ptysiowym... Smacznego ! ! !

    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz