niedziela, 14 października 2012

Zupa z soczewicy

Do zaproponowania mamy zupę z soczewicy pożywna jak zwykle aromatyczna jak każde nasze danie i oczywiście BIO ! !


Zupa z soczewicy.


Składniki: 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka drobno posiekanej cebulki
1/2 szklanki drobno posiekanej marchewki
1/2 szklanki drobno posiekanego selera
2 łyżeczki soi morskiej
400 g soczewicy namoczonej i odsączonej
1 szklanka obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka
1/2 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu murzyńskiego (lub zwykłego pieprzu czarnego)

Przygotowanie:
Na rozgrzany t łuszcz wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Całość doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż cebula się zarumieni około 6-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy resztę składników i doprowadzamy do zagotowania, kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy około 35-40 minut do momentu aż soczewica zmięknie. Następnie można według preferencji zmiksować całość do interesującej nas konsystencji. Smacznego ! ! ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz