środa, 12 czerwca 2013

INULINA - Błonnik z Agawy - Naturalny Prebiotyk

Agawa

Inulina to naturalny prebiotyk – jest idealnym artykułem spożywczym dla pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym. Bakterie Lactobaccillus czy Bifidobacterium są niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego a co za tym idzie również całego organizmu ludzkiego. Oprócz właściwości prebiotycznych inulina jest również źródłem rozpuszczalnego błonnika trawiennego, wpływającego na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Inulina wykazuje zdolności sprzyjające wchłanianiu mikroelementów i składników mineralnych do organizmu człowieka. Inulina w największym stężeniu występuje w bulwach agawy ale również w owocach cykorii, pora, cebuli, czosnku, szparagach, karczochu, bananach jak również w niektórych zbożach.

Wpływ inuliny na organizm człowieka:
- wzmacnia układu immunologiczny jelit i całego organizmu
- przyczynia się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
- reguluje funkcje wypróżniania się i pracy jelit
- przyczynia się do zmniejszenia syntezy kwasów tłuszczowych w wątrobie (przez co chroni ją)
- zmniejsza stężenie trójglicerydów w osoczu krwi
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi

Układ trawienny, praca jelit:

Poprzez swoje właściwości wiążące inulina skutecznie zwiększa masę i objętość stolca, dodatkowo tworząc galaretowaty żel, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i przesuwanie mas kałowych wzdłuż jelit. Nie wykazuje ona właściwości przeczyszczających ponieważ stymuluje ona pracę jelit poprzez odpowiednie pożywianie flory bakteryjnej jelit. Pożyteczne bakterie biorą udział w procesie trawienia, przyswajania i syntezie niektórych witamin, a także w rozpadzie toksycznych substancji zalegających w przewodzie pokarmowym, w tym również substancji rakotwórczych. Inulina wypełnia cały przewód pokarmowy w niezmienionej formie przez co jest pożywką w całym układzie trawiennym dla dobrych kultur bakterii, które to zwalczają patogenne szczepy bakterii oraz poprawiają środowisko ph zapobiegając procesom gnilnym w jelicie grubym.
Inulina nie pozostaje obojętna na procesy wchłaniania składników mineralnych do organizmu, poprzez swoje właściwości, zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu do organizmu ludzkiego czym przyczynia się do zapobiegania powstawaniu osteoporozy.

Inulina skutecznie hamuje apetyt, a przy tym jest niskokaloryczna i jest bardzo pomocna przy redukcji masy ciała

Dzięki swoim własnościom, inulina wykorzystywana jest w produktach spożywczych głównie jako substytut tłuszczu , w celu obniżenia kaloryczności produktu. Bardzo często używana jest w produkcji ciastek, wypieków, ale również w innych produktach spożywczych np. deserach mlecznych, jogurtach, serach.

Inulina (błonnik z Agawy) Charakteryzuje się:

- niską wartością energetyczną (1,6 kcal w 1g),
- w smaku jest 10 razy mniej słodka od sacharozy (cukier)
- podczas kiedy wykorzystywana jest jako substytut tłuszczu nie powoduje zmian w konsystencji danego produktu   a skutecznie obniża jego kaloryczność
- dodawana do produktów spożywczych powoduje uczucie spożywania pokarmu tłustego (który w rzeczywistości takim nie jest)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz