Sól Himalajska właściwości, Stosowanie soli Himalajskiej w kuchni i domowym SPA
Sólhimalajska jest najczystszą solą występującą obecnie na kuli
ziemskiej, nieskażona przez współczesny przemysł i bogata w
minerały i mikroelementy z czasów kiedy Ziemia charakteryzowała
się czystym ekosystemem.
Sól
Himalajska krystaliczna pochodzi ze wschodniego pasa Karakorum
Himalajów w Pakistanie. Sól pochodząca z tego regionu gór
Himalajskich poddawana była badaniom lekarzy orz biofizyków.
Badania te potwierdzają iż ta sól jest najczystszą solą
występująca obecnie na kuli ziemskiej. Sól ta powstała na wskutek
osuszania prastarego oceanu. Sól została poddana ogromnemu
ciśnieniowi gór, skał i została tam zamknięta na miliony lat,
dzięki temu powstała idealna struktura kryształów solnych
podobnych do diamentu. W soli krystalicznej znajdują się
pierwiastki w takiej formie iż mogą one być wchłaniane do
organizmu z ogromną łatwością nawet poprzez kontakt ze skórą.
Sól
Himalajska jest solą nie wybielaną, zawiera ona 84 naturalne
minerały nie tknięte współczesnością od 250 mln lat. Minerały
które zawierają się w soli himalajskiej występują w postaci
koloidalnej, niezbędne są one do prawidłowego funkcjonowania
ludzkiego organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek,
które jak wcześniej wspomniałem bardzo łatwo zostają wchłaniane
przez nasz organizm.
Sól
Himalajska może być z powodzeniem stosowana w kuchni jak i w
domowym SPA. Sól Himalajska nie zawiera zanieczyszczeń
współczesnego świata, żadnych metali ciężkich które np.
występują w soli morskiej.
Kolor
soli Himalajskiej uzależniony jest od zawartości pierwiastka żelaza
im sól jest bardziej różowa tym więcej żelaza znajduje się w
danej soli. Sól Himalajska wydobywana jest z pokładów położonych
pod powierzchnią ziemi na głębokości od 300 – 400 metrów.
Wydobywana jest w sposób konwencjonalny bez użycia ładunków
wybuchowych, sól następnie jest płukana i osuszana na słońcu.
Sól
Himalajska przede wszystkim używana jest w gospodarstwie domowym do
gotowania, pieczenia, marynowania, bejcowania itd.
Bezpieczne
spożycie soli Himalajskiej w ciągu dnia to maksymalnie do 6 gram.
Nadużycie może doprowadzić do podwyższenia ciśnienia tętniczego
lub osteoporozy.
SólHimalajska z powodzeniem może być stosowana w medycynie naturalnej
na niektóre schorzenia:
Ból
ucha środkowego:
Bawełniany
woreczek napełniamy mieloną solą Himalajską lub drobnymi
kryształkami soli himalajskiej, następnie taki woreczek nagrzewamy
np. na pokrywce garnka z gotującą się wodą następnie przykładamy
do ucha, po kilku minutach powinna nastąpić ulga w bólu.
Sól
Himalajska na katar:
Sól
Himalajska nadaje się do skutecznego zapobiegania i leczenia kataru.
W tym celu należy przyrządzić 26% roztwór soli himalajskiej z wodą
źródlaną – niegazowaną. Następnie 0,5ml roztworu rozcieńczamy
jeszcze z 8 ml wody następnie atomizerem lub pipetą zakrapiamy nos.
Sól
Himalajska na ból gardła:
2-3
łyżek roztworu soli Himalajskiej mieszamy z 200ml wody
przegotowanej lub źródlanej, dodajemy ekstrakt z szałwii i
rumianku. Dobrym sposobem jest również zaparzenie herbatki z rumianku i szałwii i zamiast wody źródlanej dodać do tych wywarów wspomniany wcześniej roztwór soli Himalajskiej. Roztworem płuczemy zakażone lub podrażnione gardło.
W
okresach przeziębień i Grypy bardzo skutecznym zabiegiem jest
gorąca kąpiel z soli Himalajskiej:
Do 5
litrów ciepłej wody dodajemy kilogram soli Himalajskiej, następnie
taki roztwór wlewamy do wanny i uzupełniamy możliwie jak
najcieplejszą wodą. Do wody można dodać ekstrakt z rumianku, lub
olejek eukaliptusowy. Gorąca kąpiel nie powinna przekraczać 15
minut. I powinna być brana maksymalnie raz w tygodniu.
Peeling
z soli Himalajskiej do twarzy i całego ciała ciała.
Olej
z avocado, araganowy, lub olej z czarnuszki (maksymalnie 4 łyżki
oleju lub mieszanki z tych olejów) 1 łyżeczka soli Himalajskiej
drobno zmielonej (można grubszą frakcję soli zemleć w młynku lub
roztłuc w moździerzu) Składniki podane powyżej mieszamy razem i
stosujemy jako peeling do twarzy lub całego ciała. Peeling jest
bardzo skuteczny i nie należy go stosować częściej niż raz w
tygodniu ponieważ może nastąpić podrażnienie skóry.
Komentarze
Prześlij komentarz