czwartek, 13 marca 2014

Jabłko i błonnik witalny jabłkowy.


Od jakiegoś czasu zachwycamy się skutecznością różnego rodzaju błonników (baka płesznik, łupina babki jajowatej, mieszanka tych dwóch jako błonnik witalny) a przecież pod naszymi nogami w naszych ogrodach leży jeden z najcenniejszych błonników, a mianowicie błonnik jabłkowy.

Jabłko nazywane królem owoców z wielu względów, począwszy od właściwości i składników poprzez możliwości jakie daje jego wykorzystywanie: owoce jabłka stosowane w kuchni, w domu, ogrodzie, przemyśle spożywczym od produkcji pektyn poprzez cukry, witaminy, octy, błonniki, alkohole (wina, nalewki).
Drzewo Jabłoni to doskonała ozdoba ogrodu jak również materiał na dekoracje forniry, drewno jabłoni wykorzystywane jest jako paliwo w tradycyjnym wędzeniu wędlin. Jabłka i kwasy octowe jak również octy jabłkowe wykorzystywane są w produkcji kosmetyków i środków czystości.

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników i minerałów a także witamin przede wszystkim witaminy A, B1, B2, C i E. Dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i przemianę materii organizmu
W tym momencie przypomniało mi się angielskie powiedzenie „An apple a day keeps the doctor away” ( jedno jabłko dziennie trzyma cię od doktora z daleka).


Dzięki jakim substancjom jabłka są takie zdrowe?

Pektyna jabłkowa  – to błonnik żelujący rozpuszczalny w wodzie, w układzie pokarmowym tworzy rodzaj galaretki przyjaznej dla jelit i całego układu trawiennego. Dodatkowym działaniem, oprócz właściwości fizycznych (żelowania), jest oczyszczanie organizmu z metali ciężkich poprzez wiązanie się z nimi a następnie wydalanie z organizmu. Pektyna jabłkowa reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, obniża poziom złej frakcji cholesterolu, wypełnia żołądek i łagodzi uczucie głodu. Spowalnia wchłanianie się cukrów.

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) – działanie przeciwnowotworowe oraz spowalniające się starzenie komórek chroniące przed chorobami nowotworowymi, chorobą Parkinsona i Alzheimera.

Potas – pierwiastek wpływający poprawnie na pracę mięśnia sercowego oraz wzmacniający odporność organizmu.

Krzem – pierwiastek młodości ( piękne paznokcie, skóra i włosy)

Błonnik witalny Jabłkowy mikronizowany: - produkt otrzymywany z wyselekcjonowanych części skórek jabłka, który następnie zostaje poddany mikronizacji, czyli poddany procesowi zwiększenia powierzchni czynnej cząsteczek (skórki jabłka) dzięki czemu jeszcze lepiej spulchnia się żeluje i wypełnia układ pokarmowy (żołądek i jelita) co powoduje redukcję uczucia głodu.

Błonnik jabłkowy to kwintesencja owocu jabłka, ponieważ to w skórce jabłka znajduje się najwięcej jego cennych składników.  Błonnik jabłkowy posiada przyjemny jabłkowy zapach i smak. Smak błonnika to smak suszonych jabłek, lekko kwaskowy bez dodatkowych innych smaków i zapachów.
Błonnik jabłkowy można stosować jako dodatek do deserów, jogurtów jak również można przygotowywać z niego napój błonnikowy. Czyli 1 łyżkę stołową błonnika zalać szklanką wody, dobrze zamieszać i wypić na 30 minut przed posiłkiem dwa razy dziennie



 Błonnik witalny jabłkowy


1 komentarz:

  1. Błonnik jabłkowy fajna sprawa - Ale ja jak na razie dalej spożywam ziarenka błonnika witalnego. Nawet ostatnio sobie chlebek z nim upiekłam. Pyszne i zdrowe w jednym.

    OdpowiedzUsuń